Annons:
Etikettproblemlösning
Läst 4698 ggr
Gallskriket
2013-11-01 23:15

Fyrverkeriträna hunden

Det är inte långt kvar till jul och nyår, trevliga och roliga högtider för människor, men inte alltid lika uppskattade av våra fyrbenta vänner. Många hundar kommer chockas, springa bort och få svåra problem efteråt. Det är hög tid att börja träna och förbereda din hund inför det kommande året.

Vänta inte till veckan innan nyår med att börja träna din hund inför de kommande höga smällarna. Det finns mycket du som hundägare kan göra för att underlätta upplevelsen för din hund. Även om du tillhör de som har en orädd hund hemma, så finns det inget som säger att denna gång också ska gå smärtfritt, alla hundar kan bli chockade. Du kan börja enkelt med att vänja hunden vid hörselskydd, för i många fall är det inte smällarna som är det läskigaste utan det höga ljudet. Hundar har ju till skillnad ifrån oss väldigt bra hörsel.

Tips på vägen

- Gå inte ut med hunden när det smäller som värst precis vid tolvslaget. Det är inte alls ovanligt att hundägare tar med sina hundar ut för att "titta på fyrverkerierna" och det är vanligt att det är så hundarna lyckas slita sig ifrån sin ägare och springa bort.

- Ha en öppen kommunikation med dina grannar. Det är faktiskt förbjudet att bränna av så kallade smällare, vilket är vanligt bland unga. Du kan säkert också be grannarna att bara smälla fyrverkerier under en viss tid, de flesta är förstående om man talar om att man har en rädd hund hemma.

- Har du en hund som är mycket rädd, åk iväg när det är dags för fyrverkerier. Ta bilen ut i skogen, ta med en kopp kaffe och lite godis som hunden kan leta efter i snön, det blir mindre ljud och hunden håller sig sysselsatt.

- Träna utsläckning med hunden. Det finns flera CD-skivor med åska, skott och fyrverkerier som har visat sig ge dokumenterad effekt i de flesta fall. (Utsläckning innebär att du utsätter hunden för det otrevliga tills den helt enkelt inte bryr sig längre. Denna metod ska användas varsamt och börja enkelt så hunden inte blir ännu räddare)

- Vänj hunden vid att ha fetvadd i öronen. Börja i god tid med att stoppa lite vadd i några sekunder, medan du berömmer och ger belöning, upprepa detta flera gånger varje dag, lite längre tid för varje gång. Under de allra värsta smällarna kan även hörselkåpor vara att rekommendera, vänj även hunden vid dessa.

- På apoteket finns det receptfria lugnande medel som avsöndrar feromoner som ska ha en lugnande inverkan. I de allra värsta fall så kan man tala med en veterinär om ett receptbelagt lugnande medel.

- Sysselsätt hunden med mycket mental aktivering, gör det även dagarna innan så den gör av med mycket energi. En hund med överskottsenergi kan bli "onödigt" rädd när det börjar smälla.

- Försök maskera ljudet av smällarna med andra ljud. Håll fönster stängda, dra för gardiner och spela musik eller ha tv:n på lite högre volym än vanligt.

- Trösta aldrig en rädd hund, det förstärker bara känslan hos hunden. Försök istället att avleda med något trevligt som godis eller lek.

Om hunden blivit chockad

Har din hund blivit så pass skrämd att den kommit i chock så bör detta behandlas så snabbt som möjligt och på ett speciellt sätt. Tecken på en stark och allvarlig chock är ett eller flera av dessa:

- Hunden flyr i panik
- Den skriker
- Tömmer tarm, blåsa och/eller analsäckarna
- Hyperventilerar länge efter att den blivit skrämd

Det går att begränsa skadeverkningarna av en chock och upplever du att din hund blivit chockad, kontakta veterinär och/eller en så kallad hundpsykolog med utbildning inom just chock. Men det viktigaste är att du håller dig lugn och inte förvärrar situationen med att försöka trösta din hund.

Sajtvärd på problemhundar.iFokus
Calliethedog.blogg.se ❤

Annons:
Upp till toppen
Annons: